Monday, 3 August 2015

Supplement Untuk Kandungan Ketiga

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, Allah beri sedikit ujian tidak sihat pada mommy. Mudahan baby kat dalam sihat. Aktif! Pejam celik, baby kat dalam sudah pun berusia 23minggu. Masuk bulan ke 6!

Untuk kamdungan yang ke 3 ni, mommy nak share supplement tambahan yang mommy makan.

Kalau dulu, masa preggy Haseena mommy tak ambil sebarang ubat tambahan. Sama ada dari Klinik atau pun ubat-ubat farmasi dan sebagainya. Sebaliknya, mommy hanya makan makanan alami macam makanan sunnah dan buah-buahan. Paling suka makan buah tembikai dan mangga! Everyday makan sampai nak deliver tau. Satu lagi, Air Kelapa wajib!

Masa lahirkan Haseena, kulit dia sangat bersih gebu gebas, merah + putih susu. MashaAllah! Lahir pun berat cuma 2.4kg je. Senang mommy push. 

Preggy Hanania, mommy mula makan ubat-ubat yang Klinik Kesihatan bekalkan. Obimin. Dengan alasan, mommy nak berat anak mommy lebih dari kakak Haseena. Sebab kakak Haseena lahir under weight <2.5kg.
Mommy pulun jugak la, makan buah tapi tak kerap. Makan makanan sunnah tapi tak banyak. Makan normal macam biasa. Mengidam macam biasa. Sepanjang mengandung dari Haseena dan Hanania, mommy tak alami sebarang morning sickness. Alhamdulillah.
Masuk bulan ke6, mommy makan pulak Omega untuk Hanania dalam kandungan, sampai la ada Scan rutin 30weeks.. doc dapat kesan Hanania membesar tak sama dengan minggu. Beza 3minggu. 30minggu tapi hanania cuma 27minggu. Sehingga la lahir secara paksa, dengan berat 2.2kg. Still under weight <2.5. 

Untuk kali ke 3, mommy cuba makan supplement lain dari Obimin atau ubat Klinik Kesihatan. Mommy makan SHAKLEE.
Mommy tak tahu, kenapa mommy jadi jatuh centa dengan shaklee.
Bermula dengan kebaikan Vita-Lea Iron Formula dan Kemudian Vita-C shaklee dan seterusnya Ostematrix untuk tulang.

Setiap kali preggy, memang takkan lari dari sakit tulang belulang. Terutama bahagian pinggul. Alhamdulillah, lepas amalkan ostematrix setiap malam, kurang sakit tulang.
Makan vita-lea pulak, buangan mommy lancar je. Takde sembelit! Beza sikit dari yang sebelum ni. Mommy yakin dengan Shaklee.

Selain tu, mommy makan jugak Kurma dan makanan sunnah yang lain tapi kuantiti yang sikit dan tak kerap macam awal pregnant haritu. Kali ni, mommy mengalami morning sickness yang agak teruk juga, berbeza masa preggy kakaknya tak mabuk langsung! Merasa la jugak mommy macam ibu lain yang alami morning sickness ni. Aumm. Hehe

Mommy nak tengok pulak perbezaan anak ke tiga ni nanti. Berat normal atau sama macam kakak-kakaknya.
Moga membesar dengan sihat si kecik kat dalam. Kalau di takdirkan awak kecik juga, memang Allah bagi mudah untuk mommy lahirkan anak-anak yang kecik dan membesar kat luar. Kah!

Apa pun makanan tambahan ni cuma asbab je. Penting ni, kena jaga pemakanan untuk kesihatan bersama. Kita jaga dua nyawa tau. InshaAllah, yang memberi dan menentukan Allah s.w.t . Apa pun, moga-moga lahirkan baby sihat sempurna, insha Allah.

Salam blogger,
Mommy Bea

No comments:

Post a Comment