Tuesday, 25 June 2013

Pregnant 30weeks tapi baby 27weeks?

2minggu yang lepas check up pregnancy kali ke8
Pada usia kandungan 30minggu 3hari
Seperti biasa check tekanan darah ok, urine ok dan hb atas pagar 11.0
Bila check perut, kepala baby takde kat laluan. That mean baby breech/songsang!
Ahh sudah.. tapi nurse tak cakap apa2.. bila cari jantung baby, still dengar kat bawah perut bukat kat atas.. oh kepala kat bawah, kata nurse..

Masuk bilik scan jumpa doctor..
Borak punya borak, doctor pun scan tgk detail baby
Nampak semua ok complete, cuma bila ukur semua kaki tangan badan kepala, baby kecik tak seusia 30minggu..
Detail scan tunjuk baby usia 27minggu.. Allah, hati kalut

Kepala baby memang betul takde kat laluan..
Baby breech, tapi melintang.. bukan kaki kat bawah kepala kat atas tau..
Adoii, lagi masalah..
Tapi doctor kata dia boleh pusing lagi.. harap baby akan stay kat laluan keluar..

Berkaitan perkembangan baby yang slow, beza 3minggu tuuu
Doctor tak cakap hal yang membahayakan ke ape
Cuma kena repeat scan 2minggu sekali utk tgk perubahan
Kalau still jugak sama, beta akan diserahkan pada yang pakar
Subhanallah, semoga baby dalam perut ni sihat hendaknya

Tak mengapa kalau baby kecik, janji baby sihat tubuh badan sempurna sifat
Itu je yg ummi harap
Kalau kecik, baby boleh besar kat luar
Ummi bagi susu banyak2, biar baby buntal.. hikhikhik
Semoga Allah permudahkan segala urusan kita ye nak!

Sampai sekarang tertanya tanya macam mana baby tak sama ukuran dia dengan usia kandungan kita?
Masa first scan 13minggu, perkembangan baby ok usia pun sama dgn minggu dlm scan
Entahlah,puas search internet, ada yang berpengalman yang sama
Puncanya baby terbelit tali pusat, nutrient yg di salur hanya sedikit sampai kat baby dan ada yang baby ada masalah kesihatan
Takut, gerun, sediih semua ada bila pikirkan baby dalam perut ni
Kalau ada yang berpengalaman macam ni, sila la kongsi dengan beta :'(

In shaa Allah esok akan repeat balik scan utk tengok perkembangan baby
Mohon doa kalian agar baby membesar sihat dan tak breech lagi

Alhamdulillah buat masa ni baby aktif bergerak, berpusing, mengeras
Sangat aktif tak macam pregnant first dulu
Cuma perut ummi tak besar macam perut org pregnant 8bulan
Perut kecik macam pregnant 6bulan ( mungkin sbb baby kecik tu yg perut kecik)
Ahh .. biar lena tidur ku malam ini utk esok!

Detail scan 2minggu lalu pada usia kandungan 30weeks: