Sunday, 3 March 2013

susu ibu : melegakan gigitan nyamuk

post ni da lama tersmpan dalam draft
jenguk2 draft, baru perasan tak post rupanya
masa ni haseena dalam 3 ke 4 bulan lagi 
sharing is caring!

siapa sangka.. sebenarnya susu ibu boleh melegakan gigitan nyamuk pada bayi ;)
iye ke berkesan ?
Semestinya berkesan 100% ummi sendiri da test kat Haseena beberapa kali
yang terbaru.. Haseena kena gigit nyamuk jam 3pagi, merengek sebab gatal..
Mula2 garu kan untuk dia, dia pun menggaru sama..
Last2 baru teringat petua ni, terus je sapu.. tak sampai berapa minit Haseena da tak menggaru.. bagi susu, terus tidur balik ;)
Yang paling best bila dia bangun jam 7pagi.. Ummi cerita kat Uwan dia yang Haseena kena gigit nyamuk.. Wan tak percaya sebab tak de nampak kesan gigitan pun..
Ummi pun tunjuk gambar.. Hihi.. ;)


sebelum

selepas 


seperti yang kita tahu, ubat seperti MOPIKO tidak sesuai untuk bayi bawah usia 2tahun
so, jalan penyelesaian nya, sapukan beberapa titis susu ibu kawasan gigitan/luka
InsyaAllah.. Bila pagi2 anak bangun, merah2 sebab gigitan nyamuk hilang! yang tinggal hanya kesan jarum nyamuk tu je ;)

selamat mencuba

1 comment:

  1. salam....umiiii.... hehehe..
    betul tu...dah test kat bby rusdan.

    ReplyDelete