Tuesday, 5 March 2013

Pengalaman prolong jaundice


Bulan ni haseena 10bulan
Teringat kembali masa haseena baru lahir 10bulan yg lalu
Hari ke4 kelahiran, haseena da ada jaundice


First bacaan bilirubin 12.6mg/dL 
Balik dari klinik terus buat macam2 utk bagi turun bacaan
Bagi air sengkuang cina la, mandi dgn daun belimbing buluh la
Semua da try..
Esoknya, bacaan naik 13.1mg/dL
Kecewa..sob3


Tak putus asa, jemur baby kat cahaya matahari pagi2
Susu badan tak payah cakap la, setiap 2 jam atau 1 jam mesti bagi 
Hari ke8 bacaan tetap naik, 13.9mg/dL
Lagi sekali kecewa..haseena pulak memang suka tidur
Jadi, agak susah nak hilangkan kuning..tak aktif waktu siang


Doktor bagi advice jgn makan jamu, terus breastfeed baby full time
Sejak haseena lahir, tak pernah sentuh jamu
Haseena tetap jugak tinggi bacaan bilirubin dia
Last2 , tanya kawan2 kat komuniti ibu mengandung
Diorang suggest makan anggur hitam


Hari ke10 bacaan haseena turun! 11.6mg/dL
Terasa macam bekesan la anggur hitam tu kan
Still makan la untuk last cek bacaam hari ke 14
Bila pergi cek, bacaan naik mendadak 17.1mg/dL
Sangat terkejut..bali, rumah bebel bebel kat si kecik tu
Dah terpaksa pergi sepital untuk rawatan lanjut & kenal pasti punca


Mungkin disebabkan haseena lahir tak cukup berat iaitu 2.4kg saje walaupun cukup bulan
Faktor untuk membesar dgn cepat tu tinggi kat haseena
Masa pergi hospital, haseena kena amik darah kat tangan 2 kali & dua2 belah tangan
Menangis tak usah cakap, rasa macam nak lepang2 je doktor muda lelaki tu
Sampai biru lebam tangan haseena!


Macam2 dengar sebelum keluar result darah & urine haseena 
Ada yg kata nanti kena tukar darah sbb darah tak serasi la
Bergantung pada tukar darah je tiap 2 minggu sekali ktanya
Allahu! Daku dan suami sentiasa berdoa untuk kesihatan yg baik untuk zuriat2 kami
Tak sanggup tgk anak terseksa tukar darah.
In sya Allah, jgn mikir kan sangat hal-hal macam tu
Boleh buat kita ni sebagai ibu risau & stress
Jalan terbaik, berdoa , berserah pada Allah..
Ha! Yg tukar darah tu juga mungkin disebabkan ada talasemia.


Result keluar seminggu lepas tu, doktor pakar kata enzim2 dlm hati haseena aktif
Disebabkan haseena nak membesar dgn cepat
Agaknya dia ingat 2.4 tu kecik, tu yg nak besar cepat tu..mueh mueh mueh
Darah haseena darah O dan ummi dia darah B+ 
Mungkin juga faktor darah kami tak serasi..tapi tak bermakna kena stop BF 
Terus kan BF, supaya baby dpt lawan jaundice & bg antibodi dia kuat
Alhamdulillah, haseena tiada masalah kesihatan yg lain
Cuma disahkan sebagai Prolong Jaundice
Iaitu demam kuning dalam tempoh yg agak lama
Mungkin 2bulan 3 bulan atau 4bulan


Selama mana haseena kena jaundice ni, kulit haseena memang gelap  mcm anak mamak
Semua orang tegus, kenapa anak gelap mak bapak ceroh
Kekadang  ni manusia sebok nak mikir ke benda lain
Selalu daku jawab sekali jela "kuning cik/kak"
Hakikatnya haseena keluar dari perut merah macam anak tikus
Bila merah + kuning, tak ke gelap? Haishhh


Dalam tempoh 2 3 bulan tu daku tidak la berjamu
Botol jamu beratur je depan cermin solek tu haa
Bila anak da sihat, eh lekat pulak sorang lagi
Guane te nak kurus molek comei tak tauu..HAHA
Kata suami "after bersalin kedua ni la yang,lepas tu no3 jarak jauuuuuhhhhh sikeekk "sambil daku mengangguk tanda setuju
Hatiku berkata ' tah iye tah tidok' kehkeh keh


Hari demi hari, bulan berganti bulan, haseena masuk 3 bulan je jaundice pun berkurangan dan semakin hilang
Nah! Ceroh molek wajah anak ummi
Orang selok dok tanya hitang hitang hitang
Bila da ceroh, bakpe leh ceroh ni? Gebas gebus.
Ase nak lempang pun iye kat deme


Jaundice ni berlaku ada byk faktor
Faktor lain nya setahu daku la kan
Ibu mengandung banyak makan benda yang tinggi MSG
Makanan segera mcm meggi, fast food mcm KFC MCD PIZZA HUT & lain2
Itu kata org la
Tapi mengikut pengalaman daku dulu, jarang makan fast food, banyak makan buah buahan
Anak tetap jugak kena jaundice
Sebab apa pun tak tahu la
Setiap penyakit datang dari Allah, dan Allah juga la yg menyembuhkan
Mungkin itu permulaan ujian buat kami 
Semoga Allah berkahi keluarga kami ini
Ameen ya Rabb !


haseena 1st day

haseena 2 bulan 

haseena 3 bulan

1 comment:

  1. Salam..ank sye pn doc ckp kne prolonged jaundice...
    1)slame bby awk PJ awk just bg BF je or + susu len?
    2)bby kuat tdo jk...awk de pakse die bgn tuk krg kn timing tdo die?

    ReplyDelete