Wednesday, 6 June 2012

Jaundis / demam Kuning

Da 15hari berpantang. Usia baby Ummul Haseena pun da masuk 15hari ;) 
membesar dengan cantik & comel skali anak ummi .
Alhamdulillah , selama baby ada dengan Ummi , Ummi jaga anak Ummi dengan sebaik mungkin.
Lumrah bagi bayi yang baru lahir , tak lari dari penyakit demam Kuning/ jaundis .
Yang kadang-kadang boleh membawa kepada penyakit yang berlarutan.
Subhanallah, minta di jauhkan baby Haseena dari penyakit-penyakit yang berpanjangan. 
Semoga Allah mengurniakan kesihatan yang baik pada Ummul Haseena Iman & merahmati anak ummi. 
Sesungguhnya yang memberi kesihatan itu hanya Allah s.w.t 

Hari ni , baby Haseena ada temu janji kat HTAA ( Hospital Tengku Ampuan Afzan) 
Kes - Jaundis yang berpanjangan . Da 14hari still ada jaundis . kalu ikutkan, hari ke 10 aritu da turun da jaundis dia. Tetiba hari ke 14 naik balik jaundis . 
Start kena jaundis hari ke 4 kelahiran Haseena. Hari ke 5 cek bacaan 12.6 - Hari ke6 bacaan 13.1 - Hari ke8 bacaan naik lagi 13.9 .. macam-macam buat . 

Bagi mandi air rebus daun belimbing buluh .
Ummi makan buah anggur hitam - Alhamdulillah turun pada hari ke10 , bacaan 11.6 .
Tapi , pada hari ke14 cek semula , bacaan 17.1 . Naik sangat mendadak ! 
Nasebnya kena refer Hospital.
Mula-mula ingatkan baby mungkin di buh kat bawah lampu biru tu je & amik darah SB cam biasa kat tumit kaki .
Tapi malangnya, semua tu tak dibuat. sebaliknya, Haseena kena amik Urine & amik darah kat tangan. Ini bertujuan nak kenalpasti masalah dalaman sebab demam kuning ni takut ada berkaitan dengan hati atau penyakit lain. Subhanallah. 
Dua-dua belah tangan dia kena cucuk amik darah. 
Bukan sikit , 2 botol kecik. Allahuakbar. Bayangkan baby 2 minggu kena amik darah , dipicit2 nye tangan halus anak ummi tu . Haseena menangis menjerit-jerit tahan sakit. 
Apa tah lagi Ummi & abah dia , Sebelum kena cucuk lagi abah da menangis tengok anak dia kena picit2 tangan doctor cari urat. ;(
Hanya Allah s.w.t je yang tau macam mana sakitnya Haseena. 
Haseena menangis , Haseena sakit , Ummi & Abah pun terasa sama sayang :(
maafkan Ummi sebab tak jaga pemakanan ummi betul2 masa Haseena dalam perut ummi .

Nurse kat tempat cucuk tu siap cakap " kalau tak sanggup tengok anak, boleh duduk luar. Biar je anak kat sini.." Allahuakbar. Takkan la anak tengah sakit kena picit2 amik darah kita sebagai parent nak duduk luar dengar je dia terjerit-jerit menangis. Tak de parent yang sanggup biar anak dia menangis sorang-sorang dalam tu. Puas dipeluk, di pujuk , di bacakan doa kat telinga Haseena nak bagi dia sabar & bertahan. 

Alhamdulillah , anak ummi sangat kuat. Sedu sedan lepas menangis . Lepas tu, terus je bawak keluar Haseena . Haseena senyap , tak menangis lagi . mata Haseena kuyu je lepas menangis. Sedih sangat tengok. InsyaAllah anak ummi akan sehat & tak ape-ape. 

Pape pun, next week hari rabu menunggu keputusan Ujian Makmal kat HTAA. Doakan baby Haseena Sihat hendaknya . dan dijauhkan dari perkara-perkara yang tidak baik . Allahumma ameen

p/s: sambil menaip , sambil tu jugak la mata ni berkaca. terbayang lagi wajah Haseena yang menangis kesakitan tadi ;(