Saturday, 26 May 2012

pengalaman melahirkan little princess

setelah hampir 4hari melahirkan little mujahidah, baru hari ni berkesempatan nak menaip pengalaman melahirkan si kecil ni. Baby da kenyang menyusu & tido , ni la kesempatan utk ummi dia menaip, hehe.
disebabkan ada request dari kawan2 nak tau pengalaman melahirkan ni, so dengan senang hatinya ummi nak berkongsi cerita .

22may2012 - 11:00am
Ada check-up mingguan mcm biasa kat KKIA Kurnia :) masa check-up tu da 38weeks 2days. Nurse kata kepala baby da fully engage - mean da betul2 masuk laluan . nurse yg tgh tulis kat buku pink tu mcm xcaye je da fully engage . sbb bila-bila masa je boleh bersalin . So, bersiap sedia je lah .  sempat lagi nurse2 kat situ ngusik , nurse cakap "silap-silap , malam ni jugak awak bersalin da .. haha " sambil gelak2 . ummi pon senyum je la.. saje nurse ni nak bg org cuak. sepanjang ni, tak de pun tanda2 awal . biasanya kalau anak sulung, ada je tanda-tanda keluar lendir / brownish , sakit sikit2 ke . Tapi ummi tak rasa la pulak.

23may2012 - 2:30am
Tersedar rasa nak terkencing. bangun2 je dari katil ada rasa cecair sikit keluar, panas. ingatkan terkencing sikit ke kan . bau-bau xde pulak bau hancing . cuma bau mcm air kelapa . haha . Lepas je pegi toilet , nak masuk tido balik . tapi tak boleh nak tido terasa perut sakit macam senggugut. pikir2 sakit biasa je , yg pelik nya kejap hilang kejap datang balik. pastu try la catat berapa minit sekali sakit . bila cek , 3 minit sekali sakit (dlm masa 1minit sakit) Terpikir jugak,  tanda2 nak bersalin ke ni . tapi xde pulak keluar lendir or darah. Mulut tak henti2 berzikir , baca doa nabi yunus & ayat Qursi - sambil2 tu doa dalam hati " Ya Allah andai aku akan melahirkan hari ni, permudahkan urusanku , Kuatkan aku & kuatkan bayi ini .."

23may2012 - 3:30am
bangun semula pegi toilet . cek kat panties ada lendir + brownish (darah sikit) , alamak time ni memang da cuak. mcm tanda nak bersalin je ni . Terus je naik atas , kejutkan MIL - terkejut sampai bila sebut mcm nak beranak da ni . hehe . MIL kata sakit sangat ke ? menangkap ke pinggang x ? Ummi cakap xsakit sangat, still boleh tahan , kalau sakit kat pinggang xde la pulak , rasa sakit kat bawah perut je & baby mengeras dari tadi + ada gerak2 . MIL kata xpe la, boleh ke tunggu sampai subuh ? Ummi pun cakap la, still boleh lagi . (alahai dengan yakin nye jawab ) hehe . Husband kat sebelah tak kejutkan pun , sedap je dengar dia berdengkur , tu yang xmo kacau tu . ;p Yela , orang kata anak sulung lama sikit nak bersalin.

23may2012 - 5:00am
sakit makin kuat , dalam tempoh minit yang sama - 3minit sekali. Time ni MIL kejutkan husband , terkejut sampai abi .. hehe . di usap-usapnye rambut isteri dia yang tengah tahan sakit . hehe . tetiba rasa nak buang air besar la pulak , terus je bangun pegi buang air besar & mandi terus . Senang kalau da sampai masa . Lega rasa dapat buang air besar , mungkin Allah nak bagi mudah bersalin . Sementara menahan sakit tu , ummi sempat juga buat solat sunat taubat dua rakaat, solat sunat hajat dua rakaat agar dipermudahkan urusan melahirkan baby ni . Tak lama pastu azan subuh , terus je solat subuh sekali .

23may2012 - 6:00am
cek panties da nampak jelas banyak darah keluar . Encik hubby tengok pun risau je . Tapi ummi sempat lagi baring2 tahan sakit . berguling-guling atas katil . hehe . sakit macam tadi jugak, tapi makin kuat . Masalah nye sakit kat kawasan perut & bawah perut je , baby mengeras sama. Abi da kesian sangat , terus ajak pegi hospital . Kalau ikutkan nak pegi lambat lagi , bukan ape takut bukaan jalan sikit . hehe . degil betul .

23may2013 - 6:45am
Siap-siap pakai baju semua & angkat segala bagai barang keperluan untuk deliver . jalan je sampai tangga depan rumah - jeng jeng jeng . " abang ! air pecahhhhhhhhh.." hambekk.. terkejut sampai. jerit2 abi panggil MIL . start je air ketuban pecah , menjadi-jadi la perut memulas rasa nak meneran. dalam kereta , Ya Allah memang mendebarkan la , rasa baby nak keluar dah . rasa nak teran-teran . sebenarnya tak nak teran , tapi automatik dia nak teran . En. Abi bawak kereta bapak lajuuuu . pasang lampu kecemasan + hon sepanjang jalan . (tu la, degil punya pasal xmau pegi hospital awal ;p  *awak-awak jgn buat mcam saya ye )
Tak lebih dari 5 minit da sampai da hospital . sampai2 je , kebetulan Mak Guard tengah bukak pintu kat unit kecemasan , haha terus terkejut dorang . Kelam kabut amik wilcha - terus si ummi boyot ni di sorong masuk kat tempat cek bukaan . Nurse terkejut ! jalan da fully bukak & rasa kepala baby da . Alahai, tak tahan rasa nak meneran , baby da tolak-tolak nak keluar . " nurse saya rasa nak teran ni nurse .." terkumat kamit jugak la mulut ni berzikir . "kepit dulu.. kepit dulu .. " kata nurse. hehe . dengan lajunya nurse sorong masuk LR bilik 2  kat HTAA . haha (mana tau ada yang bersalin kat tempat yg sama mcm ummi ;p)


23may2012 - 7:00am
Masuk je LR , terus baring atas katil . segala bagai baju tudung semua kena tanggal . pakai baju seksi khas utk beersalin je . naseb semua perempuan takde lelaki . kalau ada , tak tau la guane jadi.  hehe . atas katil tu da meneran2 , ni automatik nak meneran ye. Nurse pulak suruh sabar , dia nak pakai komplete dulu . amboi nurse ni , orang nak beranak sangat da ni . Dah tak boleh nak tunggu da . " nurse saya nak teran daaa nii ! berebut-rebut semua tunggu . Nurse kata sakit je teran . da memang tengah sakit kan . teran kali pertama tak berjaya . Kali kedua tak lepas, terjerit sikit . Nurse kata ' eii jgn jerit .." Ops lupee.. hehe .. Kali ke tiga , tarik nafas panjang2 , tangan pegang kaki ,  sekali pushh terus keluar kepala sekali gus bahu & meluncur lajuuuuuu je baby .

 23may2012 -7:05am
Saat keluarnya kepala baby , belum sempat nurse abiskan kata2 NANTI DULUU , baby da keluar abis da. Suami ku yang tercinta pun tak sempat menyaksikan detik-detik isterinya meneran, nurse panggil je , baby da selamat da keluar . Nurse kata awak pandai teran , mudah sangat awak bersalin . Orang lain tunggu berjam-jam nak bersalin kat luar tu .
Alhamdulillah Allah permudahkan urusan melahirkan Little Mujahidah - UMMUL HASEENA IMAN BINTI. ABU ZAR :) kali pertama dakap si comel yg dalam perut tu dengan darah2 lagi , Allahu akbar , tak dapat bayangkan . menitik air mata kegembiraan & kesyukuran ummi & abah . 

p/s : orang tanya ape rahsianya bersalin mudah ? saya tak sempat cakap , zauji tercinta da jawabkan - Rahsianya senang je , TAAT pada suami , DENGAR cakap suami . Alhamdulillah 

ini dia si kecil lagi comel : 
23may2012 jam 7:05am - berat baby 2.4KG  dengan tinggi 48cm & ukuran lilit kepala 32cm :)
Lahir sama dengan tarikh lahir abahku SUBOH B.AHMAD yg berusia 53tahun ni - cucu atok ye ni ;p 

Letih meneran tak lega lagi , diteruskan pula sesi mengeluarkan uri , darah beku dalam perut . Part yang tak dapat dilupekan , sesi jahit menjahit . hehe . Kes koyak sendiri tanpa digunting - maklumla baby da tak sabar nak keluar . Seriusly , saat melahirkan si kecik tu tak rasa sakit nye , tapi masa jahit tu , minta maaf banyak-2 . memang sakit . ;) 
Semoga pengalaman ummi ni dapat membantu sedikit sebanyak ibu-2 yang mengandung tu tau tanda-tanda orang lain bersalin mcm mana kan . Good Luck to mommy to be . ^____^ 


Monday, 14 May 2012

10 tips mudah bersalin

Cara ini bagi ibu-ibu yang disahkan boleh bersalin secara normal oleh doktor. 

1. Amalkan minum air kelapa semasa mengandung, lebih-lebih lagi bila di akhir kehamilan

2. Boleh gunakan teknik hypnobirthing sepanjang kehamilan.  Berbual dengan bayi dan diri sendiri agar mudah melahirkan.

3. Dapatkan ketenangan fikiran semaksima yang mungkin di akhir kehamilan

4. Bagi suami, maafkan semua dosa isteri

5. Sibukkan diri dengan membuat kerja rumah.

6. Bersetubuh dengan suami lebih kerap di hujung kehamilan.

7. Banyakkan berjalan sehingga saat-saat terasa hendak bersalin, selagi mampu :).  Bila tak mampu duduk tepi katil dan bongkokkan badan ke depan.  Pergerakan yang banyak menyebabkan kontraksi berlaku.

8. Baca ayat-ayat al-quran semasa terasa sakit hendak bersalin seperti ayat kursi.  Paling mudah ucapkan subhanallah berulang-ulang.

9. Cuba untuk buang air kecil dengan kerap kerana pundi kencing yang tidak penuh akan memudahkan kepala bayi keluar.

10. Gunakan teknik meneran yang disarankan doktor.  Salah satunya seperti di bawah :

1. Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua kaki dibuka.
2. Angkat kepala, dagu cecah dada.
3. Mata pandang perut (digalakkan tutup mata)
4. Tangan pegang buku lali kaki
5. Masa teran jangan keluarkan suara.
6. Masa teran jangan angkat punggung.
7. Baca bismillah atau apa-apa doa yang terlintas difikiran.
8. Tarik nafas dalam-dalam, tutup mulut dan teran (bayangkan kita nak beri oksigen pada baby) .





sumber : http://norazizah.org/ 

10 tanda-tanda bersalin

Selepas usia kandungan sudah 38 minggu ke atas boleh lah bakal-bakal ibu memerhatikan tanda-tanda hendak bersalin. Di sini terdapat 10 tanda-tanda bersalin :

1. Kontraksi Rahim
- Kontraksi adalah rasa tegang pada perut, kadang-kadang bakal ibu akan berasa sakit di tengah perut sehingga ari-ari. Kontraksi akan berlaku semakin kuat dan dalam sela masa teratur. Sila lihat jam anda berapa selang masa berlakunya kontraksi. Jika dalam sela masa 5 minit dan mengeras dalam 20 ke 45 saat. Sila ke klinik dengan segera.

2. Sakit Belakang
- Rasa sakit belakang di bahagian bawah dengan kerap.

3. Pecah ketuban
- Keluar air jernih dari rahim, bagi nor semasa kelahiran pertama keluar bunyi pop baru keluar air ketuban. Ada banyak air keluar bercampur dengan darah.

4. Lendir pekat bercampur darah
- Lendir ini merupakan pluk yang melindungi bayi daripada sebarang jangkitan. Sekarang pluk telah mula keluar dan bayi bersedia untuk bergerak ke bawah. Tapi bila dah ada rasa sakit (kontraksi kuat dan kerap) baru ke klinik :).

5. Serviks terbuka 
- hanya doktor yang boleh cek bukaan serviks, bila dah mencapai 10cm baru proses bersalin akan dimulakan.

6. Kerap terkentut
- Sesetengah wanita akan kerap terkentut :)

7. Perut rasa memulas seperti nak buang air besar
- Disebabkan bayi telah mula bergerak ke bawah, ia turut memberi tekanan kepada saluran untuk buang air besar. Sesetengah wanita akan rasa ingin ke tandas dengan kerap sebab rasa nak buang air besar. Berhati-hati...

8. Kerap terkencing
- Akan kerap terkencing sebab bayi sudah mula bergerak ke bawah.

9. Perut kelihatan membuncit bahagian bawah, bahagian atas terasa ringan atau kosong.
- Menandakan bayi dah mula turun ke bawah. Jika anda rasa kontraksi yang kuat dan kerap, berjumpa doktor dengan segera :).

10. Berat badan berkurangan
- Berat badan akan berkurangan sedikit apabila masa bersalin hampir tiba.





sumber : http://norazizah.org/

Thursday, 10 May 2012

menghitung hari

Alahmdulillah.. minggu ni baby da 36weeks bersamaan 8bulan ++ 
tak sabar rasanya nak lihat wajah little caliph ni ..

masa check-up selasa hari tu , baby da berada kedudukan yang betul.. kepala da kat bawah..
cuma belum engage je.. 
berat baby 2437g :) hope nanti da cukup bulan berat baby bertambah la ke 2.8 kg ye syg.. hehe
bersyukur sgt semuanya ok..

lepas ni start check-up seminggu sekali kat Klinik Kesihatan Kurnia (KKK).. 
mana taknya, sekarang tengah dok menghitung hari je.. tinggal 25 hari lagi baby akan melihat dunia 
Allahu akbar ! tak sabar & debaran yang amat sangat .

dear baby ummi , semoga urusan kita dipermudahkan Allah. Ummi harap anak ummi kuat di dalam perut ummi. tak lama je lagi sayang.. Kuatkan dirimu ye syg ummi.. ummi & abah menanti mu dengan penuh kesyukuran & kesabaran :) satu-satunya Anugerah terindah dari Allah buat ummi & abah ..
I love you.